Søg
Close this search box.

Sådan spotter du de uønskede spam-mails

Langt de fleste mennesker modtager løbende spam-mails. De uønskede og falske mails kan være udformet på mange forskellige måder, og har typisk til hensigt at få dig til at gøre følgende:

  • Sende en mail med dine personlige oplysninger, så afsenderen kan få adgang til dine kontooplysninger. Denne type kaldes også for phising, da afsenderen forsøger at fiske oplysninger ud af dig
  • Downloade en vedhæftet fil, som kan inficere din computer med virus
  • Få dig til at klikke på et link i e-mailen, der leder ind til en inficeret hjemmeside

Nedenunder gennemgår vi tips til at spotte de uønskede spam-mails.

1. Vær kritisk over for vedhæftede filer

Vedhæftede filer kan være inficeret med virus, hvis de kommer fra en uønsket afsender. Et godt tip er derfor at lade være med at åbne filen, hvis ikke du kender afsenderen.

Dog skal det siges, at en afsender ikke nødvendigvis er, hvem de udgiver sig for at være. Derfor er du også nødt til at tænke over om det giver mening, at den pågældende afsender vil have dig til at åbne den vedhæftede fil. Hvis det virker mystisk, er det ofte netop dette.

2. De klassiske stavefejl

En af de klassiske metoder til at spotte en spam- eller phising-mail er, at de ofte er fyldt med stavefejl samt forkerte, eller mærkelige ordstillinger.

3. Brug din almindelige sunde fornuft

Hvis du får tilsendt en mail fra noget du ikke er tilmeldt er det givetvis spam. Det samme gælder hvis det, der står i mailen lyder lidt for usandsynligt – f.eks. hvis nogen kontakter dig med gratis varer eller ydelser.

Links i en mail kan være links direkte ind til en inficeret hjemmeside. Et godt tip er derfor at føre musen henover de links, der er i mailen (uden at klikke).

I bunden af din browser er det muligt at se, hvilken webadresse linket viser hen til. Hvis adressen hedder noget mærkeligt, eller ikke stemmer overens med den umiddelbare afsender, kan det være et tegn på spam.

5. Videregiv aldrig personlige oplysninger

Hvis du får en mail fra en offentlig instans, hvor de beder dig om at sende personlige oplysninger via e-mail, kan du være sikker på, at der er tale om svindel. Dette er nemlig ikke normal kotyme.

Hvis du bliver i tvivl, så ring altid til dem, inden du foretager dig noget.

6. Trusselsmails

Indimellem er der eksempler på meget grove spam-mails, hvor afsenderen decideret truer dig til at give adgang til din bankkonto.

Sørg altid for at holde hovedet koldt i sådanne situationer. Er det realistisk det afsenderen truer dig med? Under alle omstændigheder skal du ikke begynde at overføre penge til nogle du ikke kender.

Kontakt evt. din webhostingudbyder – de kan hjælpe med at tyde om der er tale om en reel trussel.

Vil du undgå virus og spam-mails i fremtiden? Med vores webhoteller får du altid antispam og antivirus med.

Se vores fulde guide til IT-sikkerhed her.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365