Hvis du går og drømmer om en hjemmeside eller webshop, er du måske stødt på begreber som domænenavn, webhotel, CMS og DNS. Men hvad betyder de egentlig?
Vi har lavet en lille guide, der giver dig et hurtigt overblik. Har du brug for at forstå hosting generelt, kan du finde en oversigt over de forskellige typer hosting her.
Domænenavn
Første step, når du skal bruge en hjemmeside, består typisk i at finde på et navn. Dette kaldes for domænenavn, og er det du skriver i adressefeltet i internetbrowseren for at komme hen til hjemmesiden.
Hvis du skal bruge en hjemmeside til din virksomhed, vil det ofte være oplagt med et domæne, af samme navn som virksomheden. Et domænenavn kunne f.eks. være www.din-virksomheds-navn.dk.
Du kan dog ikke være sikker på, at domænenavnet du vil købe, er ledigt. Der er nemlig ikke flere, der kan eje samme domæne.
Få egne professionelle e-mailadresser
Når du registrerer et domænenavn, får du også mulighed for at oprette professionelle e-mailadresser med eget domæne.
Du kan f.eks. oprette e-mailadresser til alle medarbejdere i virksomheden – f.eks. marianne@virksomhed.dk. Du kan også oprette en e-mailadresse, der kan bruges i forbindelse med opslåede stillinger i virksomheden, f.eks. job@virksomhed.dk.
Du har også mulighed for at købe et domæne uden aktivt at bruge det til en hjemmeside. Dette kan være aktuelt, hvis du på sigt ønsker dig en hjemmeside, og vil sikre dig rettighederne til et bestemt navn, før andre køber det.
Top-level-domæne
Når du skal vælge et domæne, skal du også overveje hvilken domæneendelse du ønsker at benytte – skal det f.eks. være et .com eller .dk-domæne?
Denne endelse kalder man for Top-Level-Domænet (TLD), og den er også med til at bestemme prisen for domænet.
Der er forskellige ting, du skal overveje når du vælger dit top-level-domæne, og det har vi skrevet et helt blogindlæg om her.
Webhotel
Det er ikke nok at ”bygge” en hjemmeside, du er også nødt til at kunne placere den et sted. Det er her webhotellet kommer ind i billedet. Et webhotel er nemlig en plads du lejer til din hjemmeside, og et sted hvor alt dit hjemmesideindhold ligger placeret.
I praksis betyder det, at når du skriver dit domænenavn i browseren, så peger det over på dit webhotel, sådan at hjemmesiden kan vises.
Webhoteller er forbundet til internettet 24/7, hvilket betyder at man altid kan tilgå hjemmesiden.
Når du køber et webhotel betaler du typisk også for features som support, sikkerhed, backup, antal e-mailkonti og for hvor meget plads du skal bruge.
Domain Name System
Måske er du også stødt på begrebet DNS, som står for Domain Name System. Det er et system, som oversætter IP-adresser til domænenavne.
Og hvad er så en IP-adresse? Jo, alle placeringer på internettet har en talkode kaldet IP-adresse, som fortæller computeren, hvor en specifik hjemmeside ligger placeret på internettet. I stedet for at bruge en talkode, som er svær at huske, giver man den et navn. Det er dette navn, som er domænenavnet.
DNS bruges typisk til viderestilling af et domæne.
Således kan man benytte DNS hvis man ønsker at ens domæne skal omdirigeres hen til et andet domæne eller til en anden server, mail-server eller IP-adresse.
CMS
Tidligere var det kun muligt at lave hjemmesider ved at skrive alle HTML- og CSS-koderne i hånden.
Takket være Content Management Systems (CMS) er det nu fortid.
En CMS-platform er et program eller en software, der hjælper brugeren med nemt og enkelt at administrere en hjemmeside, tilføje billeder, redigere indhold og oprette sider, uden at man behøver en større teknisk forståelse.
Et CMS er dermed det, der bliver til selve hjemmesiden, og som skal installeres på webhotellet.
Ring til os på tlf. 70 28 66 00, hvis du vil have hjælp til at komme i gang med din hjemmeside.