Søg
Close this search box.

Hvad er cloud hosting?

Du har helt sikkert hørt om, at man kan opbevare data ”i skyen”, men hvad betyder det egentlig? Hvad er cloud hosting, og hvorfor er det værd at overveje? Hvilke former for cloud hosting findes der, og hvor er den der famøse sky placeret henne?

Få svar på dine spørgsmål lige her, hvor vi dykker ned i hosting i skyen. Så kan du blive klogere på fordele og ulemper ved løsningen.

Placeringen af dit digitale arkiv

Din virksomheds data skal opbevares på den ene eller anden måde. I de gode gamle dage skrev man diverse informationer ned på papir og opbevarede dem i et arkiv. I dag er papir og pen erstattet af computere og systemer, der kører via et digitalt arkiv.

Dit digitale arkiv kan enten findes lokalt i din virksomhed eller ”i skyen”. Når du opbevarer data lokalt, gemmer du dine filer og kører systemer på en fysisk server, du har stående på fx kontoret.

Du kan også vælge at købe serverplads hos et professionelt datacenter. Altså er serveren ikke ”lokal” i den forstand, at den fysisk findes på samme matrikel som dig og derfor kaldes den rent teknisk en cloud løsning. Men da du stadig selv ejer serveren er der samme faldgruber som i lokal hosting.

Få overblik over alle typer hosting

I denne artikel kigger vi på 2 former for cloud hosting – public eller private cloud. Her ejer du ikke selv en server, men lejer dig ind i en server, som er ejet af en IT-leverandør eller en public cloud udbyder som fx Microsoft.

Få et hurtigt overblik over fordele og ulemper ved public cloud hosting

Hvad ligger der i begrebet cloud hosting?

Vælger du en cloud-løsning, bliver dine data opbevaret på servere i et professionelt datacenter. Du kan ofte stadig selv vælge dit datacenter, og du har ikke noget med vedligeholdelsen af serverne at gøre.

Dine data opbevares i store datacentre, som køres professionelt. Det vil sige, at serverne beskyttes fysisk mod indbrud og brand. Det er et andet niveau af IT-sikkerhed, der køres i de store datacentre – i forhold til fx det, du selv står for.

Uanset om du vælger private eller public cloud, betaler du dig kort og godt fra det hele, og til gengæld er du sikret gnidningsfri dataopbevaring.

Med en cloud-løsning er der altså stadig tale om dataopbevaring på en server – serveren er bare ikke placeret i dine lokaler, og du har ikke selv noget med driften af den at gøre.

Cloud hosting findes fx fra Microsoft, som leverer en fuld IT-infrastruktur med Azure Cloud Services – læs mere om hvad det Azure er for en størrelse her.

Se fordele og ulemper ved private cloud hosting

En cloud-løsning sikrer fleksibilitet

Efterhånden anbefaler vi udelukkende cloud hosting. Det er sådan set ikke fordi at en lokal server rent teknisk ikke fungerer. Men det giver bare efterhånden kun mening i meget få scenarier.

For med cloud hosting får du stor fleksibilitet. Det er ofte relativt let at komme i gang med.

Du kan op- og nedjustere din serverplads, så du ikke løber tør for serverplads eller betaler for plads, du ikke har brug for. Ofte kan det gøres på meget kort tid. Det er nemlig implicit i cloud begrebet, at man let skal kunne tilpasse sin løsning til sine behov.

Med en cloud-løsning kan du altså logge ind i en selvbetjeningsløsning. Her kan du fx se, hvor mange brugere der er koblet op på løsningen, og hvor meget opbevaringsplads I bruger. Det er også her I tilpasser sikkerhedsfeatures og administrerer brugere.

Med en cloud-løsning kan I altså hurtigt op- og nedjustere efter behov. Opbevarer I data på en lokal server og løber tør for plads, skal I investere i mere hardware – altså en helt ny server.

En cloud-løsning er mere sikker

Som nævnt i sidste afsnit er cloud hosting meget fleksibelt. Men det er også en mere sikker løsning end en lokal server – når det sættes rigtigt op.

På sikkerhedsfronten er det nemlig en let løsning for virksomheden. Med cloud-opbevaring er det nemlig – som nævnt – op til fx Microsoft at supportere og patche deres mange servere. De kører avanceret overvågning og løser udfordringer så hurtigt de kan.

Hvis en af deres servere bryder ned, kan de hurtigt komme op igen på en anden server. Det er en rigtig stor forskel i forhold til en lokal server, der kan være svær at genskabe og erstatte.

De sørger også for at sikre serverne mod eksempelvis brand, tyveri og vandskader.

Så IT-sikkerheden er i top på dine cloud servere. Derefter er det op til din egen opsætning at holde niveauet.

Har du din egen server på dit kontor, skal du selv sikre dig mod alverdens trusler og løbende opdatere dine servere. Det kan naturligvis godt lade sig gøre, men det kræver en temmelig stor indsats fra virksomhedens side af.

Forstå om du skal vælge cloud eller lokal hosting

Cloud hosting er en nem, fleksibel løsning, der for langt de fleste virksomheder giver bedre mening frem for en lokal server. Med en cloud-løsning er du sikker på, at alt spiller, og skulle det – ganske imod forventningen – ikke gøre dét, er det andre, der har ansvaret for at få datalagringen back on track

Ulemper ved cloud hosting

Cloud hosting er ikke en perfekt løsning. Det er i vores øjne den sikreste og letteste løsning for små og mellemstore danske virksomheder. Men der er stadig ulemper, som det er godt at være klar over.

Den vigtigste udfordring er prisen. At erstatte en lokal server med ren cloud hosting kan være svært at prissætte. Det er simpelthen fordi man betaler for det man bruger – og det kan jo godt svinge fra måned til måned.

Det kan også være en udfordring at køre tunge systemer som fx AutoCAD fra cloud hosting. Så hvis du har et meget stort databehov, som svinger meget, eller har tunge systemer, der skal hostes kan det være en ide at kigge på andre løsninger.

Her vil vi anbefale at tage fat i en IT-leverandør for at finde den rigtige løsning til din virksomhed.

Og så skal din internetforbindelse have nok juice til at trække dit databehov. Du skal selvfølgelig stadig sørge for at IT-sikkerheden i din ende er i orden.

En server i skyen er ikke lig med backup

Der er fejlagtigt mange, der tror, at en server i skyen automatisk har backup. Dét er ikke helt rigtigt. Opbevaring af data i skyen med eksempelvis Microsoft 365 er ikke lig med backup af dine forskellige filer.

Derfor er der ikke backup i Microsoft 365

Som udgangspunkt bør du altid have en backup af dine filer på en separat server. Det gælder også når du har cloud hosting. For den garanti for at din data ikke slettes er på ingen måde en garanti, som vi mener fungerer optimalt. Der er simpelthen for mange udfordringer for genskabelse af data til at vi anbefaler at køre uden backup.

I visse brancher er der strenge krav til backup i forhold til GDPR, men alle bør have backup. Selvom en cloud-løsning er den bedste løsning for rigtig mange virksomheder, er det nemlig ikke en skudsikker måde at opbevare data på.

Skal du vælge cloud hosting eller ej?

Efter at have læst dette er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvad cloud er.

Lad os lige opsummere:

  • Du kan nemt op- og nedjustere din aftale efter behov
  • Du slipper for selv at supportere og patche dine servere
  • Din udbyder sikrer dine data mod eksempelvis brand, tyveri og vandskader
  • Det er lettere at genskabe data fra backup (som du stadig skal have)
  • Har du et meget stort databehov eller tunge systemer skal du finde en anden løsning

Der er stadig få scenarier, hvor cloud hosting ikke er den optimale løsning. Vi hjælper jer gerne til at forstå, hvad der passer bedst til jer.

Tag fat i os i dag på 70 28 66 00 eller kontakt@nhl-data.dk.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365