Søg
Close this search box.

Hvad er et fjernskrivebord?

Har du hørt om begrebet fjernskrivebord? Er du i tvivl om, hvad det egentlig er, og hvornår det giver mening at bruge det? Så er du landet det helt rigtige sted. I dette blogindlæg stiller vi skarpt på fjernskrivebordet – både den klassiske terminalserver og den nye cloud version.

Sådan fungerer fjernskrivebordet

Inden vi går videre, skal vi lige have slået fast, hvad et fjernskrivebord egentlig er. Det betyder egentlig bare at du logger på en anden computer end din egen via et program eller en browser. Den anden computer kalder vi værtscomputeren.

Fjernskrivebordet er altså en form for hosting af din IT. Se den fulde oversigt over hosting her.

Værtscomputeren har fx Windows og kører alle programmer du har brug for. På din egen computer kan du se og styre hvad der foregår på værtscomputeren, næsten som du gør på din egen computer. Så du bruger ikke programmerne på din egen computer.

Den helt store fordel ved et fjernskrivebord er, at selv en svag computer kan få adgang til tunge programmer, hvis de køres på en stærk værtscomputer. Og det er ofte også det, vores kunder bruger det til.

Hvis din virksomhed har mange korte ansættelser, hvor medarbejderne skal tage deres egne computere med – enten som freelancere eller vikarer så giver det også mening. Her kan man let give adgang til de nødvendige programmer og virksomhedens dokumenter via fjernskrivebordet. Og fjerne adgangen igen efter ansættelsen er slut. Helt uden at skulle installere programmer og reinstallere computere.

Terminalserver eller fjernskrivebord i skyen

Tidligere har der kun været en måde at køre et fjernskrivebord på – nemlig terminalserveren. Det betyder kort sagt at det køres via en meget, meget kraftig computer, som man så logger på via et program.

En terminalserver er ofte købt via en IT-leverandør, som så vedligeholder server og programmer samt administrerer adgange til fjernskrivebordet. Dette er den mest kendte løsning i dag, men det er ikke længere den bedste løsning.

Årsagen til dette er at cloud-teknologien nu er modnet så meget, at den klassiske terminalserver kan afløses af et virtuelt fjernskrivebord i skyen. Så man logger stadig på en kraftfuld computer – nu ligger den bare hos fx Microsoft og er købt via licenser i stedet for dyre aftaler med lang binding hos et IT-hus.

Se priser på Microsoft fjernskrivebordet Windows 365

Forskellen på et fjernskrivebord i skyen og en terminalserver dykker vi endnu dybere ned i nu.

Forbindelsen er afgørende

Det er super smart, at man kan køre tunge programmer fra en svag computer ved hjælp af et fjernskrivebord. Dette setup har dog nogle begrænsninger – især i terminalserver-versionen.

Hvis du skal have en smooth brugeroplevelse med fjernskrivebordet, er det vigtigt, at du har en god forbindelse til fjernskrivebordet. Det handler om, hvor stor en forsinkelse der er på forbindelsen – altså hvor lang tid det tager at sende info over nettet til og fra værtscomputeren.

Fx er der forskel på, hvor god en forbindelse, du har når du kører internet via kabel og wifi. Fordi kablet er mere direkte, så vil det opleves hurtigere end wifi, hvor du skal igennem både luft og ekstra udstyr.

Det samme gælder i forhold til teknologien bag terminalserveren og fjernskrivebord i skyen. Terminalserveren vil ofte opleve problemer med fx streaming af video og opleves langsomt – både på grund af forbindelsen, men også på grund af måden, den er bygget på.

Fjernskrivebordet i skyen har ikke samme udfordringer med forbindelsen. Og så er det bygget til at streame fx videomøder og video.

Men hvis dit internet er langsomt, bliver det frustrerende at arbejde på et fjernskrivebord. Har du på et tidspunkt ingen internetadgang, kan du slet ikke arbejde. Det er tilfældet for både terminalserver og cloud versionen.

Store krav til den værtscomputer, der kører fjernskrivebordet

Ud over at internetforbindelsen er afgørende for brugeroplevelsen med et fjernskrivebord, stilles der selvfølgelig også krav til værtscomputeren. Er der ikke nok saft og kraft i den hardware (servere plus computere), der kører dine programmer, bliver din brugeroplevelse alt andet end prangende.   

Vælger du en klassisk terminalserver, skal du altså sørge for, at din IT-udbyder giver dig en løsning med nok power, så du ikke oplever at det kører langsomt og forsinker jeres arbejde. Det er ofte et spørgsmål om pris og hvor lang tid, du binder dig til aftalen.

Med den klassiske terminalserver logger alle på samme computer. Så hvis der er en bruger, der gør noget, som virkelig trækker på fjernskrivebordets kræfter, så går det ud over alle andre og de vil opleve at det kører langsomt.

Med et fjernskrivebord i skyen skal du ikke tænke på, om din leverandør kan levere den rigtige mængde computerkraft. Microsoft har en del servere at trække på. Plus at når du kører et fjernskrivebord i skyen, så logger du på din egen licens – altså din egen “computer”. Så hvad du foretager dig går ikke på samme måde ud over alle andre og det vil derfor virke mere stabilt.

Fordi du kører på en licens har du en måneds opsigelse. Og du kan frit vælge IT-leverandør efter den service de leverer – ikke fordi de har dig på en aftale med lang binding. Du har i bund og grund aftalen direkte med Microsoft.

Se priser på Microsoft fjernskrivebordet Windows 365

Sikkerheden i et fjernskrivebord

En af de sejlivede misforståelser, der ligger omkring fjernskrivebordet er, at det er en meget sikker løsning. Altså at det er svært at hacke, fordi man skal hacke et system, som har en høj sikkerhed. Og det er rigtigt, at der er ofte en høj sikkerhed i selve fjernskrivebordet.

Det er bare vigtigt at forstå, at sikkerheden i fjernskrivebordet reelt aldrig er højere end sikkerheden i de computere, som logger på fjernskrivebordet – altså dem, som de enkelte medarbejdere bruger.

For hvis du ikke sørger for at alle computere er opdaterede og generelt har en høj sikkerhed, så er fjernskrivebordet ikke en mere sikker løsning end alle mulige andre IT-systemer. Hvis en hacker får adgang til en af medarbejdernes computere og har afluret brugernavn og adgangskode, så er der fri adgang. Så det er stadig den enkelte medarbejders passwords og adfærd, som bestemmer, om det er let at hacke dit fjernskrivebord.

Til inspiration: Ekstra sikkerhed på Microsoft 365

Det får du ikke med en terminalserver

Det er super vigtigt at forstå begrænsningerne inden du vælger en fjernskrivebordsløsning. Det er en fordel at du kan køre krævende programmer centralt fra en stærk computer over en sikker forbindelse.

Du kan simpelthen spare penge på de enkelte computere – så længe du sørger for en høj sikkerhed på de enkelte computere og en stærk, stabil forbindelse.

Der er dog lige et “men”, når det kommer til det klassiske fjernskrivebord via en terminalserver.

Fordi man bruger programmerne gennem en værtscomputer, så er alle indstillinger på dén computer.

Også indstillinger til fx headset og kamera. Og installation af programmer på det sikre fjernskrivebord. Det kan den enkelte medarbejder ikke styre.

Helt praktisk giver det fx problemer med Teams, som køres via et fjernskrivebord. Her kan man ikke bare sætte et headset til computeren.

Det betyder, at mange så kører Teams lokalt på deres ofte usikre computere. Og den enkelte computer kan altså ikke tilgå filer, som ligger på fjernskrivebordets værtscomputer. Det betyder lokale kopier på de enkelte computere.

Disse udfordringer har du ikke med et Windows 365 fjernskrivebord.

Er fjernskrivebord så ikke en god idé?

Et fjernskrivebord kan sagtens være en fin løsning for jer – men vi anbefaler at I går efter et cloud fjernskrivebord, som fx Windows 365.

Det handler ikke om penge for os – vi kan sådan set sagtens lave en terminalserver til jer – men det handler om, at det simpelthen er den bedste løsning.

Microsoft Windows 365 fjernskrivebordet er den bedste løsning fordi:

  • du får fleksibiliteten i at det er let at tilføje og fjerne brugere, modsat en mere besværlig proces.
  • du får en reel “computer” til alle dine brugere i stedet for en fælles, som alle bruger.
  • du får et fjernskrivebord, hvor brugeren let kan bruge fx headset og installere programmer
  • det kører super godt sammen med Microsoft 365 og Intune
  • du kan let skifte IT-leverandør, da din aftale er licensbaseret

Overvejer du en terminalserver skal du tage højde for:

  • en ordentlig båndbredde på dit fjernskrivebord
  • du kan opleve problemer med streaming af video og videomøder
  • den enkelte medarbejder kan ikke tilføje fx et headset til et program, der køres på fjernskrivebordet
  • installation af programmer sker kun via din IT-leverandør
  • der medfølger ofte lange bindingsperioder

Uanset hvad du vælger er det et krav at din IT-sikkerhed på alle computere skal være i orden.

Se også sammenligning mellem fjernskrivebord og Windows 10 + Microsoft 365.

Vil du gerne vide, om fjernskrivebordet er en god løsning for jer, så kontakt os på 70 28 66 00 eller kontakt@nhl-data.dk, så tager vi en snak om det.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365